Jul 30, 2014

Gempar!!! Bolehke Ber'selfie' Di Tanah Perkuburan?

Trend ber'selfie' sudah agak keterlaluan. Sampaikan ada yang ber�selfie� di atas kubur & pijak kubur. Nak share pic pun tak lalu. Elok dipijak je budak yang berselfie di tanah perkuburan itu.


Menziarahi kubur itu jangan dijadikan sebagai satu pesta pada setiap hari raya. Perlu ziarah pada bila-bila masa. Tujuan ke sana agar mengingatkan satu hari nanti kita pun akan dikuburkn juga. Ziarah kubur juga membuat kita insaf bahawa mati itu benar dan bila-bila saja Allah akan menjemput kita. Semoga kita bertambah mendekatkan diri dengan Allah dan bukan suka suki nak berselfie tanpa menghormati orang yang di dalam kubur itu. Nauzubillah.

Sepatutnya ke kubur untuk ingat mati:


Rasulullahshallallahu �alaihi wa sallam bersabda,


?????? ???????????? ???? ????????? ?????????? ????? ???????????? ????????? ??????? ?????????? ?????????? ?????????? ??????????? ??????????? ????? ????????? ???????


�Dahulu aku melarang kalian untuk berziarah kubur, sekarang berziarahlah karena ziarah dapat melembutkan hati, membuat air mata menetes, dan mengingatkan akhirat. Dan janganlah kalian mengucapkan al hujr

HR. Al Hakim (1/376), dinilai hasan oleh Syaikh Al Albani dalam Ahkaamul Janaa-izhal. 229

Moral:

Usah terlalu ghairah ber�selfie�, dikhuatiri anda bakal mendedahkan keaiban diri anda untuk tatapan seluruh manusia.

Via-MMH
Reactions:

azrul perasit

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

0 comments:

 
biz.